«ВЕВЕРИЦА» И РОНАЛДО ПОБЕДНИЦИ ФЕСТИВАЛА
10.04.2011

Под покровитељством Града Ниша и градских општина Палилула, Медијана, Пантелеј, одржан је дванаести Дечији ромски фестивал.  Ова јединствена манифестација у култури, коју успешно организује Удружење грађана рома "Екологија-Амаро Дром", окупила је велики број учесника у великој сали Клуба Војске Србије у Нишу.

Обележен је Светски дан Рома, а свечаност дечије Ромске песме отворио је Аладин Омеровић, директор Фестивала. О значају највећег празника ромске популације говорио је Алија Саћиповић, председник Савета за национална и мањинска права Града Ниша. Међу гостима ове манифестације био је и Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана, Русомир Арсић, дечији песник, Мирјана Јумеровић, прва ромска дечија песникиња, представници медијске ЕКОполис мреже, удружења «Љуби ближњег свог». 

У званични програм Фестивала дечје Ромске песме, ове године је наступило дванаест вокалних солиста. По оцени жирија Фестивала, који су чинили, професор др Радивоје Манчић, Алија Саћиповић и Слободан Несторовић, новинар, прву награду је освојио Роналдо Мекић са песмом "Веверица", за коју је текст написала Мирјана Јумеровић а музику и аражман Ивица Јумеровић. Другу награду Фестивала освојила је Алиса Јусуфовић, са песмом "Василије џандло чаво", за коју је музику и аранжман написао Игор Ибишевић а текст Мирјана Јумеровић. Са песмом "Фестивал", за коју је текст написала Катица Јовановић, музику и аранжман Далибор Вучковић, трећу награду Фестивала освојила је  Јелена Мишић.

Програм фестивала обогатили су и чланови Културно-уметничког друштва "Анђели" у Јелашници и ромског културно-уметничког друштва.